ekipa


IRENA RAJH (1963, Ljubljana),
direktorica Lutkovnega gledališča FRU-FRU, je lutkarica, animatorka, režiserka, mentorica lutkovne vzgoje ter organizatorka kulturnih prireditev. Z lutkovnim gledališčem se je srečala že v otroških letih, ko je prestopila prag Pionirskega doma, spoznala pisatelja, pedagoga in mentorja Lojzeta Kovačiča, s katerim je sodelovala vse do njegove upokojitve. Kljub diplomi na Biotehnični fakulteti je ostala zvesta lutkam. Sodelovala je z mnogimi priznanimi lutkovnimi ustvarjalci in soustvarjala ter igrala v več kot 30-ih. različnih predstavah, ki so nastale v produkcijah lutkovnih skupin Pionirskega doma (1971–1986), skupine LUFT in Centra interesnih dejavnosti mladih (1985–1987), KUD-a France Prešeren (1987–2001) ter FRU-FRU-ja, ki je od leta 1993 njeno matično profesionalno gledališče. FRU-FRU je dobitnik mnogih priznanj in nagrad, sodeluje na mednarodnih festivalih tako v Sloveniji kot v tujini. V letih od 2007 do 2009 je Irena Rajh v njegovi produkciji pripravila odmeven mednarodni festival Labirint trenutkov. Kot dolgoletna mentorica je režirala preko 30 predstav otroških, mladinskih in študentskih lutkovnih skupin. Leta 2001 sta z Jeleno Sitar odprli otroški in mladinski center HIŠA otrok in umetnosti. Pod njenim mentorstvom v HIŠI deluje tudi skupina Artizani. Skupine HIŠE otrok in umetnosti sodijo v vrh ljubiteljskega lutkovnega ustvarjanja pri nas, uvrščajo se na republiške festivale in srečanja, gostujejo po Sloveniji in v tujini in so dobitnice mnogih prestižnih priznanj (Matiček, Linhartova listina, Zlata plaketa JSKD, Vizionar, Transgeneracije …). Za mentorstvo in delo z otroki in mladino je Irena Rajh leta 1991 prejela zlato Linhartovo plaketo (JSKD), leta 2011 pa posebno priznanje festivala Transgeneracije (Cankarjev dom). Irena Rajh je dejavna tudi v KUD-u France Prešeren kot programska vodja vodilnih projektov društva – Sobotaže zmaja Franceta (1991–2013), Emonska promenada (2000–2013), Trnfest (1996–1999) – in drugih prireditev, namenjenih predvsem otroški publiki. Kot članica uprave Ustanove lutkovnih ustvarjalcev in koordinatorka njenih programov skrbi za prepoznavnost slovenske lutkovne umetnosti v nacionalnem in mednarodnem prostoru.

MARJAN KUNAVER (1969, Ljubljana),
igralec in animator, zaposlen v Lutkovnem gledališču FRU-FRU, je v zadnjih 25. letih sodeloval v različnih gledaliških in lutkovnih skupinah za otroke in v predstavah impro in uličnega gledališča z mnogimi priznanimi neodvisnimi ustvarjalci (Andrej Rozman Roza, Marko Derganc, Gledališče Ane Monro, One Fiction Factory, Glasbeno gledališče Melite Osojnik, Lutkovna skupina Zoom). Svojo lutkovno pot je začel v lutkovni skupini Zoom, se kasneje (1992) pridružil gledališču FRU-FRU, ki mu ostaja zvest do danes. S FRU-FRU-jem gostuje na mednarodnih festivalih po vsej Evropi. Odigral je več kot 20 različnih vlog, sodeloval z mladimi, a uveljavljenimi režiserji, se uveljavil kot tehnolog in izdelovalec lutk, glasbenik, kot režiser lastnih predstav (Teater Kuglica), predvsem pa kot neprekosljiv animator lutk, improvizator in glasbenik, saj igra na več kot 20 različnih instrumentov. Marjan Kunaver je z lutkarjem in “soborcem” Branetom Vižintinom pred časom ustanovil gledališče Balinkugla, ki je uprizorilo tri predstave za odrasle, izdala pa sta dve zgoščenki z avtorsko glasbo. Kunaver se kot večina samostojnih lutkarjev ukvarja z vsemi elementi lutkovnega gledališča, njegovo posebno področje pa je lutkovna tehnologija. Postaja eden najzanimivejših mojstrov na tem področju pri nas. V letih 2002, 2006 in 2009 se je izobraževal na mednarodnih poletnih seminarjih na Visoki šoli za lutkarstvo v francoskem Charlevillu, ki so potekali pod vodstvom vodilnih svetovnih lutkovnih mojstrov: animatronika – Pare Zaven, Jim Henson Studio; lateks in mimične lutke – Terry Lee, Green Ginger Theatre; marionete – Stephen Mottram.

 

 


ANA ŠPIK
 (1986, Ljubljana),

lutkarica – animatorka, organizatorka dogodkov in delavnic. Po končani gimnaziji je zaplula v turistične vode ter se s študijem in delom udejstvovala na področju organizacije dogodkov. Od malih nog je dejavna tudi na amaterskih odrskih deskah. Umetniško ustvarjanje jo je dokončno vzelo za svojo po končanem drugem porodniškem dopustu. Danes je zaposlena kot lutkarica animatorka v lutkovnem gledališču Fru-Fru ter je tudi dolgoletna članica gledališke skupine Artizani, ki je za svoje delo prejela več domačih in mednarodnih nagrad. V okviru skupine Artizani se je tudi izobraževala pri domačih in tujih pedagogih ter obiskala več mednarodnih festivalov. Igrala je v različnih predstavah, vse od lutkovnih, cirkuških in tudi klasično gledaliških. Sodeluje pri vodenju in organizaciji ustvarjalnih delavnic na Emonski promenadi in drugih prireditvah.  V Hiši otrok in umetnosti igra v petih predstavah. Trenutno je na AGRFT vpisana na podiplomsko študijsko smer Oblike govora.