sodelavci


JELENA SITAR (1959, Ljubljana) je docentka na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, dramaturginja, lutkovna režiserka in publicistka. Leta 1990 je diplomirala na oddelku za dramaturgijo na AGRFT s temo Faust med lutkami. Od 1983 je delala kot samostojna strokovna svetovalka za gledališče in lutkarstvo pri Zvezi kulturnih organizacij Slovenije, od 1986 do 2007 je bila v svobodnem poklicu (dramaturginja). Režirala je okoli 40 lutkovnih predstav v poklicnih in alternativnih gledališčih po Sloveniji in v tujini, večkrat v sodelovanju z Igorjem Cvetkom v njunem matičnem gledališču Zapik. Za svoje delo je prejela številne mednarodne nagrade in priznanja. Kot urednica revije Lutka (1983–1993) in svetovalka za gledališče pri ZKO Slovenije (1983–1986) je vplivala na razvoj amaterskega lutkarstva in publicistike v Sloveniji, kot umetniška vodja LGL pa na usmeritve slovenskega profesionalnega lutkovnega gledališča. Od 2007 do 2010 je namreč programsko vodila osrednjo slovensko lutkovno hišo. Od leta 2010 je docentka na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, kjer poučuje osnove lutkarstva in gledališke pedagogike. Poleg umetniškega ustvarjanja Sitarjeva vodi lutkovne delavnice za otroke in seminarje za učitelje, gledališke pedagoge, terapevte in igralce v Sloveniji in tujini. Piše članke in razprave o lutkarstvu za časopise in strokovne revije ter se z referati udeležuje znanstvenih kongresov. Poleg strokovne literature piše tudi leposlovje in objavlja v otroških literarnih revijah. Intenzivno se ukvarja z aplikacijo lutkarstva v pedagogiki in lutkovno terapijo (psihodinamsko-lutkovni laboratorij KREMOK z mag. dr. Zlatkom Bastašićem). Z Ireno Rajh je ustanovila HIŠO otrok in umetnosti, sodoben otroški kulturni center, in jo od 2001 do 2005 programsko tudi vodila. Z lutkovnim gledališčem FRU-FRU sodeluje že od samega začetka; kot režiserka, scenaristka, dramaturginja. V koprodukciji z gledališčem Zapik je leta 2000 nastala predstava Svinjski pastir, v kateri tudi igra.


MATEVŽ GREGORIČ
(1968, Celje) je samostojni ustvarjalec na področju kulture, animator, dramaturg, režiser, avtor besedil, domač in mednarodni lutkovni mentor, vodja lutkovnih delavnic in seminarjev po metodi »Pogovarjajmo se z materialom/Talking to material«. V Slovenski Bistrici je leta 1997 ustanovil Lutkovno gledališče Koruzno zrno, znotraj katerega ustvarja avtorske predstave tako za otroke kot za odrasle. Na festivalih v Sloveniji in v tujini so njegove predstave dobile več, v lutkovnem svetu izredno prepoznavnih, nagrad. Prepoznavno je tudi njegovo mentorsko delo; vodi lutkovne seminarje in sodeluje z JSKD-jem kot strokovni sodelavec in selektor za lutkovno umetnost. S FRU-FRU-jem sodeluje kot animator in igralec v predstavah Obisk dr. Eka, Štirje muzikantje in Raček Nace, Krtek Zlatko ali Kakec, ki je padel z neba in Štirje muzikantje.

 

 

 

 

 


Mag. IGOR CVETKO
(1949, Ljubljana), etnomuzikolog, kustos, lutkar in ilustrator je po maturi in diplomi iz violine na ZGBI ter enoletnem študiju na Sonoma State Collegu v ZDA najprej študiral kemijo na Visoki tehniški šoli v Mariboru, kasneje pa muzikologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Z znanstvenoraziskovalnim delom je pričel na Inštitutu za slovensko narodopisje ZRC SAZU. Magistriral je leta 1988 z raziskavo o pohorskem pesniku in pevcu Juriju Vodovniku, za katero je prejel Kajuhovo nagrado. Med leti 1990 in 2000 je predaval etnomuzikologijo na Pedagoški fakulteti v Mariboru in Filozofski fakulteti v Ljubljani na oddelkih za muzikologijo in etnologijo s kulturno antropologijo. Leta 1997 je odšel v svobodni poklic (mojster za zaščito kulturne dediščine). V tem času se je že intenzivno ukvarjal z lutkami v okviru gledališča Zapik (1997 ga je ustanovil z Jeleno Sitar), ki si je s svojo estetiko, minimalističnimi predstavami in interdisciplinarnim pristopom pridobilo posebno mesto v slovenskem lutkarstvu ter prejelo številne nagrade doma in v tujini. Od leta 2001 do upokojitve je bil kustos za duhovno kulturo v Slovenskem etnografskem muzeju. Kot likovnik in glasbenik je sodeloval s profesionalnimi gledališči doma in v tujini pri nastajanju več kot tridesetih predstav. Izdal je vrsto strokovnih knjig, ki jih je tudi sam ilustriral. S svojimi deli redno sodeluje na Bienalih slovenske ilustracije. Na bolonjskem sejmu otroške knjige Libro je knjiga Primeri detektiva Karla Loota leta 1998 prejela prestižno priznanje Bela vrana. Z gledališčem FRU-FRU sodeluje že od leta 1993 – kot likovnik in glasbenik pri več predstavah: Tobija, Pivov oblaček, Svinjski pastir, Zimska pravljica in Vidkova srajčica.

 


PETRA PETAN
(1973, Zagreb) je samostojna ustvarjalka na področju kulture, magistra umetnosti, univerzitetno diplomirana oblikovalka tekstilnih in oblačil. Na FNT v Ljubljani je diplomirala l. 2001 in magistrirala na odd. za tekstilstvo l. 2006. Kot samostojna ustvarjalka se ukvarja z grafičnim oblikovanjem, oblikovanjem tekstila in fotografijo. Že od l- 1997 samostojno razstavlja in sodeluje na modnih revijah doma in v tujini, na fotografskih natečajih EMZIN, od l. 2007 skrbi za celostno grafično podobo HIŠE otrok in umetnosti in Lutkovnega gledališča FRU-FRU. Je tudi avtorica likovne podobe nagrajene lutkovne predstave Trnuljčica.