ekipa


Fru smo:

Irena Rajh

IRENA RAJH (1963, Ljubljana),
direktorica Lutkovnega gledališča FRU-FRU, je lutkarica, animatorka, režiserka, mentorica lutkovne vzgoje ter organizatorka kulturnih prireditev. Z lutkovnim gledališčem se je srečala že v otroških letih, ko je prestopila prag Pionirskega doma, spoznala pisatelja, pedagoga in mentorja Lojzeta Kovačiča, s katerim je sodelovala vse do njegove upokojitve. Kljub diplomi na Biotehnični fakulteti je ostala zvesta lutkam. Sodelovala je z mnogimi priznanimi lutkovnimi ustvarjalci in soustvarjala ter igrala v več kot 30-ih. različnih predstavah, ki so nastale v produkcijah lutkovnih skupin Pionirskega doma (1971–1986), skupine LUFT in Centra interesnih dejavnosti mladih (1985–1987), KUD-a France Prešeren (1987–2001) ter FRU-FRU-ja, ki je od leta 1993 njeno matično profesionalno gledališče. FRU-FRU je dobitnik mnogih priznanj in nagrad, sodeluje na mednarodnih festivalih tako v Sloveniji kot v tujini. V letih od 2007 do 2009 je Irena Rajh v njegovi produkciji pripravila odmeven mednarodni festival Labirint trenutkov. Kot dolgoletna mentorica je režirala preko 30 predstav otroških, mladinskih in študentskih lutkovnih skupin. Leta 2001 sta z Jeleno Sitar odprli otroški in mladinski center HIŠA otrok in umetnosti. Pod njenim mentorstvom v HIŠI deluje tudi skupina Artizani. Skupine HIŠE otrok in umetnosti sodijo v vrh ljubiteljskega lutkovnega ustvarjanja pri nas, uvrščajo se na republiške festivale in srečanja, gostujejo po Sloveniji in v tujini in so dobitnice mnogih prestižnih priznanj (Matiček, Linhartova listina, Zlata plaketa JSKD, Vizionar, Transgeneracije …). Za mentorstvo in delo z otroki in mladino je Irena Rajh leta 1991 prejela zlato Linhartovo plaketo (JSKD), leta 2011 pa posebno priznanje festivala Transgeneracije (Cankarjev dom). Irena Rajh je dejavna tudi v KUD-u France Prešeren kot programska vodja vodilnih projektov društva – Sobotaže zmaja Franceta (1991–2013), Emonska promenada (2000–2013), Trnfest (1996–1999) – in drugih prireditev, namenjenih predvsem otroški publiki. Kot članica uprave Ustanove lutkovnih ustvarjalcev in koordinatorka njenih programov skrbi za prepoznavnost slovenske lutkovne umetnosti v nacionalnem in mednarodnem prostoru.

Ana Špik

ANA ŠPIK (1986, Ljubljana),

lutkarica – animatorka, organizatorka dogodkov in delavnic. Po končani gimnaziji je zaplula v turistične vode ter se s študijem in delom udejstvovala na področju organizacije dogodkov. Od malih nog je dejavna tudi na amaterskih odrskih deskah. Umetniško ustvarjanje jo je dokončno vzelo za svojo po končanem drugem porodniškem dopustu. Danes je zaposlena kot lutkarica animatorka v lutkovnem gledališču Fru-Fru ter je tudi dolgoletna članica gledališke skupine Artizani, ki je za svoje delo prejela več domačih in mednarodnih nagrad. V okviru skupine Artizani se je tudi izobraževala pri domačih in tujih pedagogih ter obiskala več mednarodnih festivalov. Igrala je v različnih predstavah, vse od lutkovnih, cirkuških in tudi klasično gledaliških. Sodeluje pri vodenju in organizaciji ustvarjalnih delavnic na Emonski promenadi in drugih prireditvah.  V Hiši otrok in umetnosti igra v petih predstavah. Trenutno je na AGRFT vpisana na podiplomsko študijsko smer Oblike govora.

Anže Virant

ANŽE VIRANT (1988, Ljubljana),

dramaturg, igralec-animator in oblikovalec svetlobe, kot najmlajši član družinskega gledališča FRU-FRU živi in potuje po svetu z lutkami že od zgodnjega otroštva. Po končani gimnaziji je odšel na enoletni študij gledališke režije na Menu fakultetas v Litvo. Po zaključni diplomski produkciji (Steklena menažerija) se je vpisal na študij dramaturgije na AGRFT, kjer je leta 2017 diplomiral z naslovom Analiza lutkovnih besedil in pedagoškega dela Lojzeta Kovačiča. Je član gledališke skupine Artizani, ki je za svoje delo prejela več domačih in mednarodnih nagrad, je prejemnik študentske Prešernove nagrade za delo v uredniškem odboru revije Oderuh. Kot asistent dramaturgije je sodeloval v LGL pri predstavi Mali mišek in Bela miška v režiji Ajde Rooss. Piše prispevke za revije Teden slovenske drame, Borštnikovo srečanje, Oderuh … Kot dramaturg in lučni oblikovalec je sodeloval pri več projektih na AGRFT, kot asistent oblikovalca luči pri projektu treh akademij v okviru EPK-ja – opera Orfej, kot dramaturg in oblikovalec luči je v okviru Zavoda Bufeto sodeloval pri uprizoritvi Jelizaveta Bam v SMG, v sezoni 2013/14 je kot dramaturg in oblikovalec luči delal v LGL-ju pri predstavi Moj dežnik je lahko balon, v sezoni 2017/18 pa kot avtor besedila in dramaturg pri predstavi Bert v LGL. Sodeluje z Hišo otrok in umetnosti, kjer nastopa v večih predstavah. Leta 2016 je bil član strokovne žirije na festivalu mladinskih gledaliških in lutkovnih skupin Vizije v Novi Gorici.