kulturni dan


Lutkovni kulturni dan na daljavo

Lutkovni kulturni dan na daljavo je prilagoditev našega celodnevnega kulturnega dneva, ki ga tokrat ponujamo v spletni obliki. Pri tem si učenci najprej ogledajo posnetek lutkovne predstave z repertoarja LG FRU-FRU. Preko aplikacije Zoom oz. preko vaših spletnih učilnic lahko sledi evalvacija predstave, s katero poglabljamo razmišljanje o gledališki umetnosti, pogovor z ustvarjalci, predstavitev poklica animator lutk, predstavitev etnološkega in kulturološkega pomena lutke v posameznem zgodovinskem obdobju, prikaz animacije in različnih lutkovnih tehnik. Vsebino lahko nadgradite z uporabo našega pedagoškega gradiva in z ogledom Lutkalnice po izbiri.
 
 • PREDSTAVA NA DALJAVO (35 minut):
  Ogled posnetka ene izmed izbranih predstav LG Fru-Fru. Izbirate lahko med naslednjimi predstavami: To ni pika!, Majhno težavo imam, Kroki in prijatelji, Žabec pozimi, O belem mucku, ki je bil čisto črn in Opičja uganka. Vse predstave so primerne za otroke od 3. leta starosti ter za prvo in začetek druge triade OŠ.

 • POGOVOR PO PREDSTAVI (45 minut/po dogovoru):
  Ogledu posnetka predstave sledi evalvacija predstave z razmislekom o vsebini in temah, ter pogovor o tem, kako nastane predstava z ekipo ustvarjalcev (z režiserjem, dramaturgom, animatorjem lutk), predstavitev poklica animator lutk, predstavitev etnološkega in kulturološkega pomena lutke v posameznem zgodovinskem obdobju ter prikaz animacije in različnih lutkovnih tehnik v živo preko aplikacije Zoom oz. preko vaših spletnih učilnic.

 • LUTKALNICA:
  Lutkalnica je lutkovna delavnica v okviru našega programa kulturno-umetnostne vzgoje na daljavo, s pomočjo katere lahko učenci naredijo čisto pravo lutko iz vsakdanjih predmetov kar doma. Po ogledu posnetka in izdelanih lutkah bodo lahko učenci svojim vrstnikom na daljavo uprizorili krajše preproste lutkovne prizore in se na ta način sami preizkusili v lutkovni animaciji.

 • PEDAGOŠKO GRADIVO:
  Naša ponudba vsebuje tudi posebej za ta namen oblikovano pedagoško gradivo, ki ga strokovnim delavcem/kam pošljemo predhodno in ga lahko uporabijo kot pomoč pri pripravi učencev na ogled lutkovne predstave ter pri vodenju kulturnega dneva na daljavo.

Oblika: predstava na daljavo z dodanimi izobraževalnimi vsebinami
Način izvedbe: preko spleta
Primerna starost: učenci 1. in 2. triade OŠ
Število udeležencev: 100 učencev/po dogovoru
Čas trajanja: 35 minut/po dogovoru

Za več informacij, ceno in dogovor nas lahko pokličete na 041 663 904 (Irena Rajh) ali nam pišete na irena@frufru.si.

Lutkovni kulturni dan

PREDSTAVA (35 minut)
• Ogled katerokoli predstave iz programa Fru-Fru. Predstave si lahko ogledate tukaj.

PREDSTAVITEV (45 minut)
• kratki improvizirani skeči in odlomki iz različnih lutkovnih predstav,
• poklic lutkar – animator,
• etnološki in kulturološki pomen lutke v posameznem zgodovinskem obdobju,
• lutke z različnih koncev sveta,
• različne lutkovne tehnike (od preprostega igranja s prsti, predmeti, klasične ročne lutke, javajke, senčne do magične marionete).

DELAVNICA (2 šolski uri po razredih)
• izdelava lutke (mimične lutke ali lutke na palčkah iz penaste gume),
• seznanjanje z osnovami zakonitostmi lutkovnega gledališča,
• uprizoritev preprostih lutkovnih prizorov.

Oblika izvedbe: predstava / predstavitev / delavnica
Kraj izvedbe: osnovna šola / dvorana / večnamenski prostor / učilnica
Primerna starost: učenci 1., 2. in 3. triade OŠ
Predvideno število udeležencev pri posamezni izvedbi: 100 otrok

Za več informacij, ceno in dogovor nam pošljite povpraševanje.