zgodovina


Lutkovna skupina FRU-FRU od 1984 do 1992

Lutkovni ansambel Pionirskega doma pod vodstvom pisatelja in pedagoga Lojzeta Kovačiča je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja med vodilnimi lutkovnimi skupinami na področju takratne Jugoslavije. Uveljavljal se je s svojimi inovativnimi, eksperimentalnimi predstavami, namenjenimi mladini in odraslim gledalcem. Iz jedra ansambla se je oblikovala „frakcija“ FRU-FRU, skupina, ki je ustvarjala predstave za otroke. FRU-FRU je postalo eno prvih potujočih gledališč pri nas. Predstave iz kovčka imajo preprosto scenografijo, so komunikativne in igrive ter se lahko izvajajo tudi v manjših prostorih, vrtcih in šolah. Že prvo leto je FRU-FRU gostoval po vsej Sloveniji, z zbranimi sredstvi pa je financiral svoje eksperimentalne projekte in predstave za odrasle. Lutkovna skupina FRU-FRU je v svoji prvotni sestavi (Irena Rajh, Ava Lokošek, Andreja Hočevar, Barbara Bulatovič in Mateja Bizjak) pripravila pet premier.

RDEČA KAPICA Sezona 1983/1984

Pravljice so vedno znova zanimive. In tako kot vse dobre pravljice, tudi naša predstava že vrsto let zabava otroke po vsej Sloveniji, pa čeprav v njej ni vse tako, kot se je v pravljici zares zgodilo. Zabavna, igriva in komunikativna predstava za vse starosti je že od leta 1984 na sporedu v različnih igralskih zasedbah in priredbah.

Scenarij, likovna podoba, režija in igra: FRU-FRU

TRIČ-TRAČ Sezona 1986, obnovitev 1992

Klovna Trič in Trač se pred nevihto po naključju zatečeta v staro ropotarnico. Začetni prepir se sprevrže v igro, v kateri čudežno oživijo stare nogavice, srajce, klobuki in igrače, ki se spreminjajo v lutke … Predstava je kolaž kratkih zgodbic, v katerih se prepletata živa igra in igra s predmeti.

Scenarij, režija, glasba in oblikovanje lutk: FRU-FRU • Nastopata: IRENA RAJH/ alt. MATEJA BIZJAK, AVA LOKOŠEK Igralska zasedba 1992: IRENA RAJH/alt. BRANE VIŽINTIN, MARJAN KUNAVER

TA VESELI DAN ALI MAČEK SE ŽENI Sezona 1987/88

Črni potepuški mačkon se zaljubi v prelepo hišno muco. Vsak večer ji brenka na kitaro in ji obljublja vse mogoče, če bo postala njegova ženka … Zabavna in dinamična predstava, polna hudomušnih zapletov, je nastala po literarni predlogi Josipa Jurčiča Črni muc vasuje.

Scenarij: AVA LOKOŠEK • Likovna podoba: MARINA HROVATIN • Igrajo: AVA LOKOŠEK, ANDREJA HOČEVAR, MATEJA BIZJAK

ČAROBNA SKRINJA Sezona 1889/90

Kljukec in Pavliha najdeta staro, čarobno skrinjo. Karkoli daš v skrinjo, se čudežno podvoji. Tako iz ene krtače dobita celo košaro krtač, iz ene miši polno mišje gnezdo. Zgodba se zabavno zaplete, ko v skrinjo pade Pavlihova žena Marjeta … Hudomušna zgodba Frana Milčinskega je odigrana s tradicionalnimi ročnimi lutkami.

Priredba, igra in režija: IRENA RAJH, AVA LOKOŠEK/alt. MARJAN KUNAVER • Likovna podoba: MARINA HROVATIN

CUFEK Sezona 1991/92

V predstavi, ki je nastala po slikanici Ferija Lainščka in Marjana Mančka Cufek modrijan, spoznamo prijaznega in prisrčnega, rdečehlačnega kosmatinca Cufka in njegove ulične prijatelje. Le tem od srca rad pomaga, včasih pa jim tudi kakšno pasjo zagode.

Scenarij, režija in dramaturgija: MATEJA BIZJAK • Likovna podoba lutk: MARJAN MANČEK • Scenografija: METKA DOBROTA • Igrajo: IRENA RAJH, MOJCA LAH/alt. MATEJA BIZJAK, GORO OSOJNIK/alt. MARJAN KUNAVER