kje smo


Lutkovno gledališče FRU-FRU kot neinstitucionalno gledališče nima svoje lastne dvorane, vendar gostuje po vrtcih, šolah, kulturnih domovih in drugih prizoriščih po Sloveniji in v tujini. V Ljubljani pa je svoje mesto našlo v HIŠI OTROK IN UMETNOSTI, kjer v okviru Hišnega gledališča redno gostuje večkrat na mesec.

HIŠA OTROK IN UMETNOSTI je sodoben kulturni center za otroke in mladino, ki v njej razvijajo svojo ustvarjalnost in senzibilnost. Kulturna vzgoja se pri nas uspešno izvaja že od 2001. V Hiši se otroci družijo z doma in mednarodno priznanimi lutkovnimi ustvarjalci, ki svoje delo ves čas razvijajo v dialogu z otroki in ga na ta način preverjajo. Kot raziskovalci umetnosti in odnosov ves čas snujejo  nove oblike komunikacije na način gledališča.

Poleg že znanih oblik družinskega gledališča, umetniških laboratorijev, ki jih lahko vidite tudi drugod, pa lahko samo v hiši prisostvujete posebni obliki gledaliških razstav-predstav, ki združujejo interaktivno senzorno gledališče in  umetniško instalacijo, v katerih obiskovalci postanejo igralci in raziskovalci.

V omenjenih programih zasledujemo tako sodobne gledališke forme kot tudi moderne vzgojno-izobraževalne pristope. Zasledujemo vse poglavitne principe gledališke pedagogike in vključujemo prvine doživljajske pedagogike. Stara hiša št. 3 in V svetu prstnih lutk sta visoko strokovno in umetniško pripravljena projekta namenjena otroški publiki kot žlahtna primera kulturne vzgoje, saj je otrok gledalec in igralec igre, obiskovalec in ustvarjalec dogodka. Prva v nizu omenjenih umetniško-pedagoških raziskav je bila Stara hiša št. 3, kjer se gledališče druži s pravljicami. Nekako simbolno smo na gledališki način vstopili v staro Pionirsko knjižnico. Navdušenje, ki ga je bila pri gledalcih deležna Stara hiša se je nadaljevalo z novim projektom V deželi prstnih lutk za nekoliko mlajše otroke. Tukaj gre za dialog med otroškim izročilom in gledališčem. Po druženju s poezijo v Prešerni poti, kjer gre za ambientalno izkustveno gledališče, smo se vrnili v našo Hišo in se odpravili na pot po našem telesu. Letos pa spajamo gledališče z geografijo v predstavi Za petimi gorami. Po literaturi, etnologiji in naravoslovju zdaj še geografija, vse na način umetnosti.

Kakopak — saj to je Hiša otrok in umetnosti.

Hiša otrok in umetnosti se nahaja v centru Ljubljane na Komenskega ulici 9.