sodelavci


Fru smo tudi:

Matevž Gregorič

MATEVŽ GREGORIČ (1968, Celje) je samostojni ustvarjalec na področju kulture, animator, dramaturg, režiser, avtor besedil, domač in mednarodni lutkovni mentor, vodja lutkovnih delavnic in seminarjev po metodi »Pogovarjajmo se z materialom/Talking to material«. V Slovenski Bistrici je leta 1997 ustanovil Lutkovno gledališče Koruzno zrno, znotraj katerega ustvarja avtorske predstave tako za otroke kot za odrasle. Na festivalih v Sloveniji in v tujini so njegove predstave dobile več, v lutkovnem svetu izredno prepoznavnih, nagrad. Prepoznavno je tudi njegovo mentorsko delo; vodi lutkovne seminarje in sodeluje z JSKD-jem kot strokovni sodelavec in selektor za lutkovno umetnost. S FRU-FRU-jem sodeluje kot animator in igralec v predstavah Obisk dr. Eka, Krtek Zlatko ali Kakec, ki je padel z neba in Tine in promet.

Katja Povše

KATJA POVŠE (1975), samozaposlena v kulturi (od l. 2007), performerka, animatorka lutk in igralka. Katja Povše je lutkovna ustvarjalka: animatorka, igralka, režiserka in pripovedovalka. Z lutkarstvom se ukvarja že od l. 1992, sprva ljubiteljsko kot članica Mladinskega studia Lutkovnega gledališča Ljubljana in kasneje Društva lutkovnih ustvarjalcev, katerega članica je še danes. Pod okriljem tega društva je nastalo kar nekaj lutkovnih predstav za otroke in odrasle, kjer je sodelovala kot animatorka igralka, režiserka, avtorica in soavtorica. Izpopolnjevala se je na mednarodni lutkovni šoli v Charleville Mezieres v Franciji, na lutkovni akademiji v Bialystoku na Poljskem in na številnih drugih delavnicah ter za svoje delo prejela več strokovnih nagrad. L.2002 je diplomirala na Filozofski fakulteti, smer etnologija in kulturna antropologija, na temo Slovensko lutkarstvo ob koncu tisočletja. Med l. 2001-2007 je bila članica igralsko animatorskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana. Od l. 2007 deluje kot samostojna ustvarjalka na področju kulture in se ukvarja z različnimi lutkovnimi in gledališkimi projekti. Sodeluje z gledališčem Miniteater, Lutkovnim gledališčem Ljubljana, Lutkovnim gledališčem Maribor, je ustanoviteljica avtorskega gledališča Pripovedno gledališče gdč. Bazilike (www.bazilika.com) in soavtorica AEIOU gledališča za dojenčke in malčke (www.aeiou.si). Vodi lutkovno gledališke delavnice za odrasle in otroke.

Marina Hrovatin

MARINA HROVATIN (1960, Maribor), je scenografinja v gledališču FRU-FRU. Po srednji oblikovalni šoli, smer grafično oblikovanje, je študij zaključila na pedagoški akademiji, smer likovni in tehnični pouk. Svoje pedagoške izkušnje si je nabirala v Pionirskem domu, centru za kulturo mladih, kjer je več let vodila skupine otrok, ki so obiskovali tečaj zgodnjega opismenjevanja »Črkarijo« in igralne urice Muce Copatarice. Kasneje je imela tečaj ročnih spretnosti imenovan »Oztržkova delavnica« in vodila lutkovni krožek. Veliko izkušenj dela z naravnimi materiali si je pridobila tudi med  izobraževanjem za Waldorfskega vzgojitelja. Med tem je sodelovala tudi z gledališčem FRU-FRU in je avtorica lutk uspešne predstave Muca Copatarica, ki že vrsto let razveseljuje otroke širom po Sloveniji. Mednarodno uspešna predstava »Moj
dežnik je lahko balon« je prav tako plod njene likovne zasnove. V zadnjem času se posveča predvsem oblikovanju iz naravnih materialov, kot so svila in volna. Tako izpod njenih rok nastajajo različni uporabni predmeti, igrače in lutke, ki jih oblikuje s tehniko suhega polstenja nepredene volne.

Tines Špik

TINES ŠPIK (1990, Ljubljana) je univerzitetni diplomirani igralec. Že med obiskovanjem osnovne šole se je udeleževal več gledaliških delavnic, pri Branki Bezeljak Glazar in Ireni Rajh. Med gimnazijo je sodeloval pri predstavi Vsemogočni Oz. Kasneje se je vpisal na Akademijo za gledališče film in televizijo. V štiriletnem izobraževanju in po osmih razrednih produkcijah je diplomiral z predstavo: Kako postati terorist? Po končanem študiju je sodeloval v predstavah predvsem v Ljubljani, kasneje pa tudi v Trstu. Medtem je gostoval z predstavami tudi v tujini (Japonska, Hrvaška, Belgija, Francija, Češka) V zadnjem času tudi z predstavo Kako postati don Kihot. Poleg gledališkega ustvarjanja se ukvarja tudi z nastopi v filmih, televizijskih serijah in radijskih igrah. Za izpopolnjevanje in globje razumevanje igralčevega telesa in delovanja se je udeležil več delavnic. (Butoh workshop – Stefan Maria Marb, Finding comedy – Tom Greder,..)

PETRA PETAN (1973, Zagreb) je samostojna ustvarjalka na področju kulture, magistra umetnosti, univerzitetno diplomirana oblikovalka tekstilnih in oblačil. Na FNT v Ljubljani je diplomirala l. 2001 in magistrirala na odd. za tekstilstvo l. 2006. Kot samostojna ustvarjalka se ukvarja z grafičnim oblikovanjem, oblikovanjem tekstila in fotografijo. Že od l- 1997 samostojno razstavlja in sodeluje na modnih revijah doma in v tujini, na fotografskih natečajih EMZIN, od l. 2007 skrbi za celostno grafično podobo HIŠE otrok in umetnosti in Lutkovnega gledališča FRU-FRU. Je tudi avtorica likovne podobe nagrajene lutkovne predstave Trnuljčica.